BREANNE MARIE AND THE FRONT PORCH SINNERS – JUNIPER

Ze spelen hun countrydeuntjes bij voorkeur altijd in een volledige bezetting, dus met hun zessen. ‘The Front Porch Sinners’ stammen uit Duluth, Minnesota, een Amerikaans havenstadje gelegen ten westen van de Grote Meren aka ‘Great Lakes’. Naast hun leadzangeres en songschrijfster Breanne Marie Tepler zijn de andere bandleden gitarist Evan Tepler (echtgenoot van), violiste Kailyn Spencer, pedal steelspeler Johnny ‘Blaze’ Peterson, bassist Kyle Gondik-Anderson en drummer Chris Petrack, aangevuld met gelegenheidsmuzikanten pianist Matt Sjelin en trompettist Matt Leibfried.

‘Breanne Marie’ heeft haar eerste soloalbum “Six Strings Of Peace And Sanity” in 2013 uitgebracht met daarop heel wat dieppersoonlijke en louterende liedjes die Breanne Marie schreef om te proberen de zelfmoord van haar vader en de dood van haar broer Tim in 2009 te verwerken. Voor de release van de EP “Timothy John” die aan haar broer werd opgedragen werd voor het eerst een heuse groep opgericht: ‘Breanne Marie And The Front Porch Sinners’ was geboren en in 2017 verscheen het debuutalbum van de groep onder de titel “Wildflowers & Tumbleweeds” met in 2018 al een opvolger in EP-vorm: “Salt In The Snow”.

De alt.country-sound van deze formatie komt tot zijn volle recht op de nieuwe plaat van de groep die “Juniper” heet, het Engelse woord voor ‘jeneverbes’. Het album bevat negen liedjes waarvan acht songs door Breanne Marie werden geschreven. Het negende nummer “Dead Man Walking” is een compositie van Kirk Kjenaas van ‘The Iron Range Outlaw Brigade’ uit hun album “Shootin’ Shells & Raisin’ Hell” uit 2011, een erg mooie song die ‘The Front Porch Sinners’ hier op “Juniper” coveren.

De eerste single die uit dit album wordt getrokken is de knappe song “Too Tired To Cry” die u op de eerste video kunt beluisteren. Het nummer gaat over de pijn bij al de verliezen van geliefden die Breanne Marie in haar leven heeft moeten doorstaan: haar vader, haar broer Tim, haar grootouders en ook nog haar andere broer Justin die omkwam in een auto-ongeval in 2018. Ook enkele andere liedjes op “Juniper” zijn autobiografisch en gaan over moeilijke tijden en over het overleven en verwerken van al die emoties en zware klappen. Het hele album vormt een terugblik op het verleden en een startpunt voor een hopelijk betere toekomst.

De uptempo gebrachte albumopeningstrack “Central Hillside ‘91” is traditionele country met wat fragmenten uit de bluegrassmuziek. Meteen daarna komt de pijn en de smart al bovendrijven in de met oprechte emoties gezongen pianoballad “Hard Time”. De loepzuivere en kristalheldere stem van Breanne Marie kleurt het daaropvolgende melodieuze en zeemzoete liedje “Between You And Me”. Wij smelten graag even weg op de tonen van de song “Turning Stones” waarin viool en blazers een hoofdrol krijgen toebedeeld in de instrumentatie, die trouwens ook erg mooi te horen is in het prachtnummer “Love Is A Song” waarin het zingen van Breanne Marie ook weer weet te bekoren.

Dan moeten we aan het slot van deze recensie toch ook nog even de twee laatste liedjes op dit album vermelden want ze behoren ongetwijfeld tot het allerbeste wat op deze schitterende plaat te horen valt. Het nostalgische “Good Bones” en de superemotionele albumtiteltrack “Juniper” met knap pedal steelgitaarwerk zijn allebei liedjes die de luisteraar zullen doen nadenken over de betekenisvolle tekst die Breanne Marie bij deze songs heeft neergepend.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video